Waarom je toch best mee doet aan Tournée Minerale

water drinken effect gezondheid waarom water sport sportmedisch centrum lebbeke

Ik hoor het jou al zeggen: “Jaja, ik weet het ik moet meer water drinken! Maar als ik gestresst ben of ik kom van het werk dan kan een glas wijn of een pintje toch deugd doen.”
Heel begrijpelijk, maar denk eens even na: deugd voor wie? Voor jou? Voor je lichaam? Ben je daar wel zeker van? Hoe zit dat op lange termijn?
In deze blog bekijken we de impact van alcohol en water op je lichaam.
Beslis na het lezen zelf of jij een lifestyle switch nodig hebt of niet!

Het Effect van Alcohol

Alcohol heeft vanaf de eerste slok een impact op je lichaam, hoewel die ene slok best zal meevallen heeft het vooral met accumulatie in het lichaam te maken. Als je herhaaldelijk (dagelijks) drinkt of snel veel na mekaar kan dit heel wat verstoren in je lichaam. Ik lijst even op wat er zoal kan gebeuren door regelmatig alcohol gebruik.

Urinair stelsel (blaas & nieren)

Na enkele drankjes moet je meer en meer plassen. Eens je enkele keren geweest ben lijkt het hek van de dam en loop je continu naar het toilet.
Het heeft allemaal te maken met onze nieren en het plashormoon (antidiuretisch hormoon, ADH). Dit hormoon zorgt ervoor dat de drang om te plassen enigszins wordt gecontroleerd, zodat je niet de hele dag op de wc zit. Alcohol verstoort dit systeem en remt de aanmaak van het antidiuretisch hormoon. De nieren gaan minder water absorberen en daarom moet je vaker naar de wc en per keer plas je ook nog eens meer. Je verliest veel vocht en dit heeft weer tot gevolg dat je sneller een kater krijgt, nadorst hebt en je lichaam uitdroogt.

Spijsvertering (Lever, Pancreas & Darmstelsel)

Als we alcohol zeggen dan denken we aan de lever en omgekeerd.
Terecht, de lever is de filter van ons lichaam die toxische stoffen metaboliseert en opruimt waaronder ook alcohol. Natuurlijk verstoort veel alcoholgebruik deze functie. In extreme gevallen geeft het ontstekingen, littekenweefsel en levercirrose tot gevolg. Leverproblemen zijn levensgevaarlijk aangezien de toxische stoffen zich dan opstapelen in het lichaam.
Naast leverfunctie verstoort het ook de pancreas. Veelvuldig alcohol gebruik geeft een abnormale verhoging van de verteringsenzymen geproduceerd door de pancreas. Dit kan tot een ontsteking leiden (pancreatitis). Dit kan ernstige complicaties geven. Daarnaast kan ook de insulineproductie verstoord worden en diabetes mee in de hand werken.
Alcohol geeft op lange termijn ook irritatie en beschadiging aan darmweefsels wat ervoor zorgt dat de voeding minder goed verteerd wordt. Dit geeft een verminderde absorbtie met malnutricie, zweren en aambeien tot gevolg. Ook wordt het risico op kanker hoger door alcoholgebruik.

Musculoskeletaal & Neurologisch

Alcohol verstoort de communicatie tussen hersencellen en het lichaam (dat verklaart veel van de symptomen). Gelukkig is dit maar tijdelijk.
Chronisch alcoholgebruik kan echter wel zorgen voor permanente hersenschade, dementie, Wernicke-Korsakoff syndroom en kan ervoor zorgen dat je hersenen gaan krimpen.
Daarnaast gaat bij de afbraak van alcohol giftige stoffen vrijkomen die zich opstapelen in de zenuwen en zo de kleine perifere zenuwen gaan beschadigen wat voos gevoel en tintelingen in handen en voeten kan geven (polyneuropathie).
Veelvuldig alcoholgebruik op lange termijn maakt de botten dunner en broos en verhoogt de kans op breuken. Ook de spieren verminderen, geven krampen en atrofiëren uiteindelijk.

Circulatior systeem (Hart, Longen & Bloedvaten)

Onderzoek wijst uit dat mensen met een chronische alcoholproblematiek een verhoogd risico op hart gerelateerde problemen hebben (vrouwen vaker dan mannen). Complicaties zijn o.a.: hoge bloeddruk, onregelmatige hartslag, problemen om het bloed rond te pompen, hart infarct, algemene hartproblemen, beroerte of hartfalen. De malabsorptie problemen van de darm zorgen ervoor dat vitamines en mineralen niet goed worden opgenomen en verhogen de kans op bloedarmoede met als gevolg vermoeidheid.

Voortplantingsorganen

Je zou denken dat alcohol je wat losser maakt en het makkelijker maakt in bed, helaas. Mannen die teveel drinken hebben een verhoogde kans op erectiestoornissen en een laag libido. Ook de kwaliteit van de zwemmers gaat er sterk op achteruit (tot 3maand nadien!)
Vrouwen die teveel drinken kunnen stoppen met menstrueren wat voor fertiliteitsproblemen kan zorgen.
Drinken tijdens de zwangerschap is al helemaal uit den boze want het verhoogt de kans op miskraam, foetaal alcohol syndroom, vroeggeboorte en doodgeboorte.

Verslaving

Aldosteron is een hormoon dat de elektrolyten en vocht balans regelt door te binden aan de mineralocorticoid receptor (MR) die zich overal in het lichaam bevinden. In de hersenen vinden we die voornamelijk in de amygdala en de prefrontale cortex (2 belangrijke gebieden die bijdragen aan de ontwikkeling van alcohol verslaving).
Bij een verslaving verhoogt de amygdala de activiteit van de hersen-stress-systemen die angst en andere negatieve emoties stimuleren. Daarnaast zorgt de verstoring van de prefrontale cortex voor schade aan de uitvoerende controlesystemen die betrokken zijn bij het vermogen om beslissingen te nemen en iemands acties, emoties en impulsen te reguleren.

Voordelen van alcohol?!

Oh My God, Charlotte, kan je nog een zwaardere blog schrijven? Is er dan echt geen enkel voordeel aan alcohol? Au Contraire mon ami!
Het ontspant en verdooft en verzacht pijn! Maar dat wist je al natuurlijk.
Wist je ook dat resveratrol, een polyfenol uit de schil van blauw druiven (rode wijn, Hoera!) ook een sterke antioxidant is? Het heeft vele voordelen, ik som ze even op.
– Ontstekingsremmend
– Anti-age werking
– Kanker bestrijdend
– Verlagend effect op het lipiden profiel (cholesterol)
– Beschermende werking op het hart
– Inhiberende werking op leptine (= hongerhormoon), geeft een gunstig effect op obesitas
– Verhoogt de gevoeligheid voor insuline en heeft dus een anti-diabetes effect

Recent onderzoek heeft zelfs een gunstig effect bij Covid-19 gevonden. Het coronavirus blijkt leptine te kunnen gebruiken als replicatiestrategie (Heialy 2020). Mensen met verhoogde leptineniveaus kunnen daardoor gevoeliger zijn voor snelle replicatie van het virus. De verhoogde kans dat het virus cellen binnendringt en de verhoogde replicatiesnelheid kunnen een verklaring zijn voor het feit dat het virus méér patiënten treft met aandoeningen die een verhoogde aanmaak van leptine en/of leptineresistentie als onderliggend werkingsmechanisme hebben. 

Onder de foto breid ik verder uit over die andere wonderdrank, water.

De 12 voordelen van Water

En dan komen we aan de drank van de maand, Water. Ook voor de niet alcoholdrinkers die vb hun frisdrank aan de kant willen zetten voor een tijdje is dit zeer interessant.

1. Het zorgt voor speeksel
Dit ondersteunt een goede werking van je spijsvertering.

2. Het regelt de lichaamstemperatuur
Zweet bestaat voornamelijk uit water en zorgt voor de afkoeling van je lichaam.

3. Het beschermt je rug, weefsels, ruggenmerg en gewrichten
Vooral je tussenwervelschijven bestaan uit vocht, doorheen de dag gaat dit onder invloed van de zwaartekracht er een beetje tussenuit en ga je iets kleiner zijn dan ’s ochtends. Drink je voldoende water dan heb je hier minder last van en dus ook minder kans op rugproblemen of rugpijn! Het smeert natuurlijk ook je andere gewrichten.

4. Het zorgt voor de grote kuis
Je lichaam gebruikt zweet, urine en stoelgang of je afvalstoffen buiten te kuisen en verbruikt hierbij dus heel wat vocht.

5. Het helpt je fysische (sport) prestaties te maximaliseren
Een goede hydratatie verzorgt de spieren en ondersteunt je kracht en uithouding. Uitdroging heeft verregaande effecten van verstoring van de bloeddruk en beroerte tot de dood.

6. Het ondersteunt de vertering
Water drinken voor, tijdens en na een maaltijd zorgt ervoor dat je lichaam je voeding makkelijker verteert. Een tekort aan vocht geeft heel vaak constipatie.

7. Het helpt je om gewicht te verliezen
Bye bye coronakilo’s!

8. Het verbetert het transport van zuurstof in je bloed

9. Het helpt tegen bepaalde ziektes
Constipatie, nierstenen, inspanningsastma, urineweginfecties, hoge bloeddruk …

10. Het geeft een Boost in Energie!
0,5 liter water drinken verhoogt je metabolisme met 30% en dit blijft tot langer dan een uur zo. Je verhoogde metabolisme geeft je meer energie!

11. Het verbetert de cognitieve functies en hersenen

12. Je huid ziet er fantastisch uit!
Voldoende water drinken hydrateert ook je huid van binnenuit en verbetert de collageenproductie!

Hoeveel moet je nu best drinken?

Wat water betreft zijn er veel discussies over hoeveel en wanneer. Ook van water kan je teveel drinken en je nieren belasten dus opgelet!
20 % van je dagelijkse inname van vocht krijg je uit voeding, de rest moet je uit water halen. Als we naar de filtratie van een nier kijken is dit ongeveer per dag 1,7 liter- 2 liter (afhankelijk van gewicht en geslacht).
Bij intensief sporten ligt dit natuurlijk hoger, je hoeft ook niet meteen naar sportdrank te gaan. Dit hangt af van de intensiteit (en het verlies van mineralen).

Hoeveel moet jij zelf nu drinken? Dat is moeilijk te zeggen, meestal zeg ik kijk naar hoe je lichaam reageert: is je huid niet elastisch? Heb je een droge mond? Last van constipatie? Zeer donkere urine de hele dag door? Dan drink je te weinig.
Verhoog je waterinname en kijk wat er gebeurt! Leer je lichaam kennen, het vertelt je meer dan je denkt!
Dorst is een normale reactie van je lichaam en moet je niet altijd voorkomen maar luister er wel naar!

Als je alcohol drinkt denk dan zeker aan volgende richtlijnen (alcoholhulp.be):
– Volwassenen vanaf 18 jaar maximum 10 standaardglazen per week. Zowel mannen als vrouwen.
– Spreid het alcoholgebruik over meerdere dagen in de week.
– Minstens 2 alcoholvrije dagen per week. Om lichamelijk te recupereren en gewoontevorming te voorkomen. Aanbevolen door de WHO.
– Jongeren onder 18 jaar drinken best geen alcohol.

Ik hoop dat ik je helemaal heb kunnen overtuigen om samen met mij Tournée Minerale te doen deze maand (en liefst nog een stuk langer)! En als je toch drinkt, best niet te veel en misschien ook gewoon één glas rode wijn….vanaf maart 😉 Veel succes!

Charlotte Van den Branden

Eentje voor de ladies 😉

Bronnen:
https://www.nih.gov/news-events/news-releases/nih-findings-link-aldosterone-alcohol-use-disorder
https://www.magnuswijnen.be/
https://optiphar.com/
https://www.healthline.com/
https://www.alcoholhulp.be/
https://www.naturafoundation.nl/
Saba Al Heialy 1,2, Mahmood Hachim 3, Abiola Senok 1, Ahmad Abou Tayoun 1,4, Rifat Hamoudi 3, Alawi Alsheikh-Ali 1, Qutayba Hamid 3,2. “Regulation of angiotensin converting enzyme 2 (ACE2) in obesity: implications for COVID-19”, 18 april 2020.