Deze acupunctuur punten werken bij klachten van de luchtwegen.

long covid vermoeidheid ziek alternatieve behandeling

Het is weer zover, de tijd van het jaar, luchtwegklachten en virussen hangen in de lucht.
Ik hoor het mijn grootmoeder nog zeggen, “de snotvallingen staan weer goedkoop!” In ideale omstandigheden ben je er op enkele dagen vanaf. Als het zwaardere klachten zijn of andere blijvende problemen geeft is het andere koek.
Wat kan je naast andere natuurlijke hulpmiddeltjes nog doen voor deze klachten draaglijk te maken of sneller te doen overgaan?
Onze acupuncturist Els vertelt in deze blog hoe het werkt en wat je zelf al kan doen.

belang van de longen

Dat longen belangrijk zijn voor de zuurstofopname daar moet ik niet over uitweiden. Maar ik haal wel graag het effect van zuurstof op je lichaam aan.
Zuurstof is nodig om in de cel energie aan te maken, genaamd ATP (adenosinetrifosfaat) dit gebeurt voornamelijk bij aerobe energieaanmaak. Een voldoende hoge saturatiegraad (zuurstof in het bloed) bepaald dus dat alle cellen optimaal ondersteund zijn om snel energie aan te maken. Als er minder zuurstof beschikbaar is dan gaan de cellen over naar anaerobe verbranding waarbij er meer melkzuur (lactaat) wordt aangemaakt. Deze verzuring of stijfheid is dan nadien te voelen. Maar als de zuurstof altijd aan de lage kant is zal je dit zonder diepe inspanningen ook sneller voelen. Ook een vermoeid gevoel zal hiermee gepaard gaan met alle emotionele schommelingen die erbij horen.
Gezonde cellen gedijen goed in een zuurstofrijke omgeving en zijn minder vatbaar voor ziekte.
Kankercellen daarentegen gedijen net beter in een zuurstofarme omgeving.

Vandaar het belang van optimaal functionerende longen, met acupunctuurmeridianen die dit begeleiden en natuurlijk ook het bijhorende ademwerk.

Long Covid en acupunctuur

Wie Long Covid heeft of heeft gehad, ondervindt vaak nog klachten zoals vermoeidheid, geen energie hebben, zwaartegevoel in het lichaam, concentratiestoornissen, ademhalingsproblemen, emoties die in de knoop zitten, ….. Sommigen krijgen ook te maken met pericarditis, myocarditis of andere sur-infecties. Vaak worden de klachten niet meteen herkend of weet men geen raad, wat lijdt tot een vicieuze cirkel waarin men blijft vastzitten.

Hyperventilatie en acupunctuur

Aan de basis van hyperventilatie ligt angst, emoties, stress, paniek met als gevolg dat ademhaling veel te snel is waardoor je een gevoel krijgt dat je niet meer kunnen ademen. Je merkt dat er tintelingen rond de mond en in de vingertoppen ontstaan. Naarmate de duur van de aanval is het mogelijk dat je enorm moe wordt en in extremisch kan je flauw vallen. Door middel van ademhalingsoefeningen worden technieken aangeleerd om de ademhaling onder controle te krijgen.

Acupunctuur kan zowel bij long covid als bij hyperventilatie helpen omdat er een directe invloed is op het autonome zenuwstelsel (regelt de werking van de ademhaling, de hartslag, de spijsvertering,…) dat volledig ontregeld is. Het geeft ondersteuning aan de longfunctie, kan verbetering brengen in het geheugen, rust brengen in de emoties, energie boosten zodat vermoeidheid verdwijnt,….

Een acupunctuur behandeling bestaat uit verschillende punten die in volgorde geprikt of (in geval van angst van naalden) ook gemasseerd kunnen worden. Ik geef je al enkele punten voor thuis uit te proberen. Je begrijpt natuurlijk wel dat een acupunctuurbehandeling veel uitgebreider en diepgaander is dan 4 punten, maar het kan maar een hulpmiddel zijn waar je zelf mee aan de slag kan.

4 acupunctuur punten om zelf te masseren

CV 17 (conceptievat): komt overeen met de hartchakra.

Als je het gevoel hebt dat je niet goed kan ademen, je angstig bent of je krijgt een paniekaanval (hyperventilatie) dan kan je op het borstbeen een punt (CV 17) vinden dat mogelijks gespannen en pijnlijk is.

Dit punt kan je gerust met één vinger masseren. Door je te concentreren op je ademhaling zal de druk en pijn verlichten en je zal het gevoel krijgen dat je weer beter kan ademen.

Het punt ligt thv de tepellijn op het borstbeen.

HT 7 (Shen Men): is een punt dat gebruikt wordt om onze geest te kalmeren bij angst, paniekaanvallen, het gevoel van hartkloppingen. Dit punt kan ook gebruikt worden wanneer er problemen zijn in de bloedcirculatie zoals bv hoge of lage bloeddruk, bloedarmoede, spataders…

Door het uitoefenen van kleine druk en cirkelvormige bewegingen tijdens stress en paniekmomenten, kan je het lichaam doen ontspannen. Het is best mogelijk dat het enkele minuten duurt vooraleer er resultaat optreedt.

HT 7 kan je terugvinden aan de binnenkant van de arm op de polsplooi en in lijn met de pink.   

Andere punten die bruikbaar zijn bij bovenstaande klachten zijn:

ST 36 (Zusanli): dit is een sterk energetisch en veelzijdig punt, het is gemakkelijk bereikbaar, hiermee geef je een boost aan je energiegebrek, het versterkt je immuniteit, helpt bij spijsverterings-stoornissen,…

Het ligt aan de buitenzijde van het been, 4 vingers onder de knie ofwel kan je het scheenbeen volgen van de buitenenkel richting knie en daar waar je bot een boog maakt.

Je kan door middel van druk en draaibewegingen ofwel met behulp van moxa dit punt stimuleren of laten prikken door een acupuncturist natuurlijk.

LR 3 (Tai Chong): hiermee kan je emoties die een verband hebben met woede en prikkelbaarheid kalmeren. Als dit energiepunt vastzit krijg je te maken met één van deze symptomen zoals hoofdpijn, woede, geprikkeld lopen, prémenstruele klachten,… . Als je tussen je grote teen (1) en teen 2 naar boven schuift kom je op een grote knobbel terecht bovenop je voet. Net onder die knobbel is het punt dat je kan masseren.

Zo dat zijn de punten waarmee je zelf aan de slag kunt maar er komt nog heel wat extra bij kijken bij een behandeling.
Heb je nog vragen of wil je graag meer info of een acupunctuurbehandeling?
Contacteer onze acupuncturist Els!

Acupuncturist Els Van Puymbroeck

Bronnen foto’s:
https://moastatic1.b-cdn.net/assets/images/HE-7g.jpg
https://moastatic1.b-cdn.net/assets/images/REN-17g.jpg
https://moastatic1.b-cdn.net/assets/images/LIV-3g.jpg
https://moastatic1.b-cdn.net/assets/images/ST-36g.jpg