Zwangerschapsbegeleiding

We merken in de praktijk dat er veel taboe’s rond zwangerschap zijn en op vele vlakken nog te weinig kennis is bij een aanstaande/nieuwe mama. Vanuit onze eigen ervaringen als jonge vrouw, mama en therapeut integreren wij onze kennis zo graag in onze praktijk. Met als doel het mama-zijn bij iedereen zo vlot mogelijk te laten verlopen.
De nadruk lag vroeger voornamelijk op het medische luik (gynaecoloog). Dit vullen wij graag aan met een multidisciplinaire en paramedische insteek. Veel zwangerschapstwijfels, kwalen en kleine klachten krijgen niet de aandacht die ze verdienen. Daarom verwelkomen we jou en je partner graag om hier dieper op in te gaan.

De combinatie van het actieve (aanleren van puf- en perstechniek), het ontspannende (mindfulness) en het uitbalanceren van beiden (blokkades opheffen om ortho- en parasympaticus te normaliseren) is waar wij als paramedisch team voor jou het verschil kunnen maken.

Voor de zwangerschap

Om je optimaal voor te bereiden op een komende zwangerschap zijn een aantal zaken essentieel, namelijk een goede fysieke conditie, een gebalanceerde voeding, een ontspannen mindset en een goed werkend hormonaal systeem. Verder kan een kanteling van de baarmoeder, littekens in de buik of bekkenproblematiek een spelbreker zijn. Op al deze vlakken staan we je graag bij met raad en daad, 3 maanden voor je zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap

zwangerschapsbegeleiding fertiliteit kinesist osteopaat gezond zwanger geraken bekkenpijn mindfull bevallen

Vanaf het eerste trimester van de zwangerschap kunnen we al starten met mindfulness-begeleiding op basis van ‘The MBCP Program’. Hierbij leert men specifieke ademhalings- en ontspanningsoefeningen aan.
Eerste rugklachten kunnen ontstaan door blokkades. Deze pakken we aan om het zwangere lichaam goed te laten aanpassen aan de veranderende posturologie.
Algemene klachten van rug, ribben, bekken, bekkeninstabiliteit en vochtophoping voornamelijk in de onderbenen komen het meeste voor in het tweede en derde trimester. Ook weke delen om de groeiende foetus en de positionering ervan goed te beïnvloeden, behandelen wij.
Enkele weken/maanden voor de bevalling kan je bij ons terecht voor een prenataal consult. We geven aandacht aan bekkenbodemspieroefeningen en leren je puf-en perstechnieken.
Kort voor de bevalling ben je welkom voor een algemene checkup. Hierbij controleren we o.a. de mobiliteit van de rug (om een vlotte plaatsing te hebben van een evt epidurale), bekken (om de indaling en uitdrijving vlot te laten verlopen) en thoracale wervels (om de borstvoeding goed te kunnen laten starten).

Na de bevalling

babyosteopathie

Meteen na de geboorte kan er een osteopathische check up gebeuren bij je baby en bij jezelf. We gaan op zoek naar blokkades of andere problemen die aanleiding kunnen geven tot voorkeurshouding van nek, afgeplat achterhoofd, reflux, krampen, huilbaby … Hiernaast doen we ook begeleiding van borstvoeding samen met vroedvrouw/lactatiekundige (blokkade bij mama, aanhap-, slik- en zuigproblemen bij baby).

Vanaf 6 weken na de bevalling starten we met postnataal herstel. Na een controle van de diastase (= normale verbreding van het ligament tussen de rechte buikspieren) geven we oefeningen om de bekkenbodem, buik-, rug- en bilspieren op te trainen. Zo kunnen we bekkeninstabiliteit en latere lage rugklachten voorkomen na de bevalling of bij een volgende zwangerschap. Daarnaast behandelen we ook bekkenproblemen, blokkades, adhesies of littekens na bevalling/keizersnede.
Klachten bij seksualiteit na de bevalling zijn een veel voorkomend taboe en kunnen een invloed hebben op de relatie. Deze zijn eenvoudig op te lossen door verklevingen los te maken.
Verder begeleiden we je van volledig herstel tot start to sport. De nadruk ligt hierbij op een happy mama zodat de stap naar opnieuw sporten zo klein mogelijk wordt.

babyosteopathie osteopaat charlotte van den branden

Afspraak maken?

T./ 052410418
of via onze online agenda