Podologie

Podologie is een paramedisch beroep dat zich bezig houdt met de structuur, de functie en de fysiopathologie van de voet en dit in relatie tot hoger gelegen segmenten. Ook hoger gelegen klachten, zoals knie-, heup- en rugpijn, die hun oorzaak vinden ter hoogte van de voet, behoren tot het werkveld van de podoloog.

Bij een podoloog kan je zowel terecht voor gespecialiseerde voetzorg zoals het ingroeien van nagels, likdoorns, kloven, schimmelnagels … als voor voetproblemen van structurele of functionele aard zoals plat-en holvoeten, hamer-en klauwtenen, spieren peesklachten van het onderste lidmaat. Een podoloog kan eveneens een hulp zijn voor zowel recreatieve sporters als topsporters, kinderen en ouderen.

Podoloog vs pedicure

Een pedicure / voetverzorger zorgt, zoals de naam het zegt, voor een goede verzorging van de normale, niet pathologische voet. Het gaat hierbij om uitsluitend handelingen vanuit een algemeen gezondheidsperspectief of cosmetisch oogpunt.

Een podoloog daarentegen behandelt huid- en nagel pathologie al dan niet in aanwezigheid van systemische aandoeningen zoals diabetes, vaatpathologie, reuma en meer. Hij beperkt zich hierbij niet alleen tot de voet als segment op zich maar een podoloog zal een probleem steeds oorzakelijk bekijken in relatie tot hoger en lager gelegen segmenten.

Daarbij hebben mensen met diabetes, in een zorgtraject of in het bezit van een diabetespas en op voorschrift van de behandelende arts, recht op terugbetaling van 2 podologische consultaties per jaar.

Afspraak maken ?

T/ 0485/13 19 64
of via de online agenda